مفاهیم پایه ارزهای دیجیتال

دنیای ارزهای دیجیتال، هر روز دامنه خود را وسیع‌تر کرده و سیطره خود را بر جهان بیش از پیش می‌کند. با ظهور ارز دیجیتال بیت کوین، دنیا مفهومی به خود دید که باعث تغییر زیرساخت‌های فکری حاکم بر جهان وب شد. از آنجا‌‌ئیکه تقریباً تمامی مفاهیم و پارادایم‌هایی که گرداننده دنیای مدرن هستند، بر پایه وب و دنیای اینترنت بنا نهاده شده‌اند، ظهور بلاکچین، رمزارزها و شبکه غیرمتمرکز توزیع شده آن باعث شد که تغییر عظیمی در نگرش به آینده جهان ایجاد شود. بلاکچین، ظرف بزرگی است که ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین، اتریوم یا ریپل، تنها قطره‌های کوچکی در دریای بیکران آن به چشم می‌آیند. با وجود اینکه تقریباً ۱۰ سال از پدید آمدن بیت کوین و حضور عملی آن در دنیا می‌گذرد، اما همچنان عده کثیری از مردم جهان حتی از چنین پدیده‌ای اطلاع ندارند یا اینکه فقط اسم آن را شنیده‌اند.

طبق برآوردهای اتجام شده، تنها چیزی حدود ۱۰ درصد از مردم جهان با مفهوم بیت کوین به صورت واقعی آشنا هستند. به عقیده بسیاری از نظریه‌پردازان، بلاکچین و محتویات درون آن، سازنده پایه‌های عصر بعدی خواهند بود. برخی دیگر نیز بر این اعتقادند که بعد از عصر کشاوری، عصر صنعتی و عصر اطلاعات که در کتاب موج سوم آلوین تافلر از آن‌ها یاد شده است، حال نوبت عصر بلاکچین است که به عنوان عصر دموکراسی هم شناخته می‌گردد. به دلیل تازگی این مفاهیم، قصدمان این است که با تدوین این مقاله، مفاهیم پایه ارزهای دیجیتال را از ابتدا تا جایی که برای شروع تازه‌کارها لازم است را توضیح دهیم. با ما همراه باشید تا گشت و گذاری در دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتال داشته باشیم و با پدیده‌ها و مفاهیم درون آن آشنا شویم.

.

نکته اول؛ رمزارزها، شکل جدیدی از پول هستند

مدت‌ها پیش، برای انجام معاملات بین انسان‌ها، از سیستم تبادل کالا به کالا استفاده می‌شد. یک کشاورز که به تازگی محصولات خود را برداشت کرده بود، قسمتی از محصولات خود را در ازای یک گاوآهن به آهنگر می‌داد. آهنگر نیز تولیدات خود را صرف چیزهایی می‌کرد که لازمه زندگی‌اش بود. در آن زمان، مشاغل بسیار محدودتر از امروز بودند و شکل روابط انسان‌ها نیز به پیچیدگی دنیای مدرن نبود. بلکه انسان‌ها بصورت قبلیه‌ای زندگی می‌کردند و صرفاً به دنبال تامین غذا و امنیت خود بودند. اما با اندکی پیچیدگی بیشتر، انسان‌ها دریافتند که استفاده از شیوه تبادل کالا به کالا مستلزم متقبل شدن زحمت زیاد برای جابجایی‌ها هستند. در بسیاری مواقع نیز ممکن بود توافقات به گونه‌ای منصفانه و عادلانه صورت نگیرند. بنابراین از همان زمان، انسان به فکر ایجاد یک مفهوم جدید شد که «پول» نام داشت.

.

پول، یک توافق بین انسان‌هاست

قبل از هر چیز لازم است بدانیم که پول، به هر شکلی که می‌خواهد باشد، در واقع یک توافق بین انسان‌هاست. مثلاً در روزگار دوران کشاورزی، انسان‌ها بر سر این مساله توافق داشتند که تبادل کالا به کالا، بهترین گزینه برای داد و ستد می‌باشد. اما بعد از آگاه شدن از مشکلات این روش، دریافتند که شاید بهتر باشد به یک «توافق» جدید برسند. در همان روزگار عصر کشاورزی، مردم هر منطقه با علم به این موضوع، یک سری از کالاهای خاص را به عنوان واحد پولی منطقه خود در نظر می‌گرفتند. معمولاً این اقلام، چیزهایی بودند که به آسانی یافت نمی‌شدند. مثلاً سنگ‌های کم‌یاب، صدف‌های دریایی و برخی فلزات خاص. برخی دیگر از قبایل نیز چیزهای عجیب‌تری را برمی‌گزیدند. مثلاً جامعه Yap در مجموعه جزایر میکرونزیا، از سنگ‌های Rai استفاده می‌کردند که قطری حدود ۳ متر و چندین تن وزن داشتند!

استفاده از طلا و نقره نیز به دلیل کمیاب بودن و مقاومت بالایی که دارند، خیلی زود به عنوان یک توافق جدید انتخاب شدند و تا سالیان سال، واحد پولی در بسیاری از مناطق جهان بودند. بعدها نیز حکومت‌ها اقدام به ضرب سکه از طلا و نقره کردند و واحدهای پولی ملی هر کشور بوجود آمد. بعد از گذشت سالیان و همه‌گیری سکه‌ها، راه‌حلی برای مشکلات ناشی از جابجایی سکه‌های فراوان ایجاد شد. چرا که حمل سکه‌های طلا، معزلی بود که با راهزن‌ها و دشواری‌های حمل و نقل روبرو بود. بنابراین مراکزی بوجود آمدند که در ازای نگهداری از این سکه‌ها، رسید‌هایی را به صاحبان آن‌ها می‌دادند. در واقع آن صرافی‌مانند‌هایی که در آن زمان بوجود آمدند، اجداد بانک‌های امروزی بودند. شاید شنیده باشید که ارز یک کشور دارای پشتوانه طلا بوده است! این موضوع از همین جا نشات می‌گیرد. البته امروزه تقریباً تمامی پول‌های جهان بدون پشتوانه هستند و بانک‌ها بدون هیچ محدودیتی اقدام به چاپ اسکناس می‌کنند.

.

صفر و یک‌های کامپیوتری؛ شکل جدیدتری از توافق

با روی کارآمدن کامپیوترها، ابداع شبکه اینترنت و تشکیل شبکه وب، شکل جدیدی از توافق برای تعریف مفهوم پول بوجود آمد. همه ما در روزگار حاضر از کارت‌های اعتباری استفاده می‌کنیم. دستگاه‌های خودپرداز نیز جزء جدایی‌ناپذیر زندگی ما شده است و در هر فروشگاهی نیز با دستگاه‌های POS خرید می‌کنیم. اینترنت بانک، اس‌ام‌اس بانک و شکل‌های متعدد از روش‌های ارسال و دریافت پول، همگی از فرزندان دنیای آی‌تی هستند. جالب است که تمام این اطلاعات و داده‌هایی که سطح رویی دنیای وب را تشکیل می‌دهند، در نهانی‌ترین و پائین‌ترین سطح به شکل صفر و یک‌هایی هستند که بوسیله نور جابجا می‌شوند. پول‌های امروزی نیز همگی در همین قالب تعریف شده‌اند. در واقع از جایی به بعد، انسان‌ها تصمیم گرفتند که این کد‌های کامپیوتری و صفر و یک‌ها را با اسکناس‌ها و سکه‌ها و حساب‌های دفترچه‌ای جایگزین نمایند. بدین ترتیب، هم امنیت این سیستم‌ها بالاتر رفت و هم اینکه سرعت جابجایی بسیار بیشتر شد.

.

یک پارادایم‌شکنی بی سابقه

در سال ۲۰۰۸ میلادی، شخصی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو اقدام به راه‌اندازی سیستم جدیدی کرد که بیت کوین نام داشت. بیت کوین تمام ویژگی‌های یک پول را دارد و تنها تفاوت آن، نداشتن حالت فیزیکی آن است. به عنوان مثال، دلار، ریال و پوند در بسیاری از نقاط جهان به شکل الکترونیکی و کدهای کامپیوتری ذخیره شده‌اند و هر کس که بخواهد می‌تواند آن را به شکل فیزیکی و اسکناس نیز داشته باشد. اما بیت کوین، صرفاً کدهای کامپیوتری است که فقط در دنیای اینترنت و شبکه بلاکچین حضور می‌یابد و قابل دسترسی به شکل فیزیکی آن نمی‌باشد. بیت کوین توانست با ساختارشکنی بی‌نظیری که داشت، شکل جدیدی از پول را پدید آورد. بدین صورت که مالکیت و تصاحب آن را از تمامی دولت‌ها، حکومت‌ها و نهادهای واسطه گرفت و یک شکل کاملاً مردمی و دموکراتیک از پول ایجاد کرد که «هیچ کس» ادعای مالکیت بر آن را ندارد. مالکیت بیت کوین به تمامی دارندگان آن تعلق دارد و این اولین جرقه برای ظهور کریپتوکارنسی‌ها یا ارز‌های رمزنگاری شده بود.

.

کریپتوکارنسی‌ها در حال رسیدن به توافق هستند!

بیت کوین، نخستین رمزارز در دنیای کریپتوکارنسی‌هاست. یک ارز دیجیتال در واقع یک دارایی دیجیتالی است که شبکه غیرمتمرکزی به نام بلاکچین آن را ثبت، ضبط و اداره می‌کند. فرق کریپتوکارنسی‌ها با دیگر شکل‌های پول‌ها در این است که هیچ سازمان، بانک یا نهاد دولتی و خصوصی، تسلط بر آن داشته و مدیریت و کنترل آن تماماً به عهده کاربران‌شنان می‌باشد.

.

یک سیستم کاملاً مردمی

در شبکه ارزهای دیجیتال، همه کاربران مستحق این هستند که در تائید کردن تراکنش‌های شبکه و کنترل و مدیریت آن نقش داشته باشند. بر خلاف سیستم‌های بانکی و مالی متمرکز که تنها چند سازمان خاص روی آن کنترل دارند، در سیستم ارزهای دیجیتال هیچ کسی حق دخالت منفرد در ساختار شبکه را ندارد. به این معنا که بر خلاف بانک‌ها، کسی نمی‌تواند تصمیم بگیرد که یک حساب مسدود شود یا دارایی آن کنترل گردد.

.

نقل و انتقالات مستقیم و بی‌واسطه

تفاوت دیگری که ارزهای دیجیتال یا رمزارزها با پول‌های سنتی دارند ایت است که انتقالات درون شبکه‌ای آن بدون دخالت شخص ثالث صورت می‌گیرد. به عنوان مثال اگر فرهاد بخواد مقداری از بیت‌کوین‌های خود را به فرشاد انتقال دهد، این تراکنش بصورت مستقیم از حساب فرهاد به حساب فرشاد انجام خواهد شد. این انتقال حتی اگر از کشوری به کشور دیگر باشد نیز به همین سادگی انجام خواهد شد و تنها کاری که انجام می‌شود این است که تمامی کاربران می‌توانند از صحت و سقم تراکنش مطمئن باشند. به مساله امنیت در شبکه بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر نیز خواهیم رسید. این موضوع را در ادامه و تحت عنوان «بلاکچین» بررسی خواهیم کرد.

.

شکل خاصی از مفهوم اعتماد

ایرادی که سیستم‌های متمرکز دارند این است که ما همواره برای اعتماد کردن به یکدیگر لازم است که حضور نهاد واسطه‌ای را در بین خودمان داشته باشیم. مثلاً برای ایجاد اعتماد بین نقل و انتقالات حساب‌های بانکی، بانک‌ها به عنوان نهادهای واسطه عمل می‌کنند. یا در شبکه‌های اجتماعی، عناصری مانند اینستاگرام، فیسبوک و … حضور دارند. اما اعتماد در شبکه ارزهای دیجیتال، بواسطه معماری بی‌نظیر آنها صورت می‌گیرد که آن را بی‌نیاز از حضور هرگونه نهاد واسطه اضافه‌ای می‌کند.

بیت کوین؛ پدر ارزهای دیجیتال

بیت کوین، پدر ارزهای دیجیتال و مفتخر به داشتن مدال طلا در استفاده عملی از سیستم بلاکچین است. به عقیده بسیاری از صاحب‌نظران، بیت کوین مستحق این است که عنوان طلای ارزهای دیجیتال و پادشاه آن‌ها را به خود اختصاص دهد. از تعریف و تمجید که بگذریم، شناخت بیت کوین می‌تواند کلیدی باشد برای شناخت سایر ارزهای دیجیتال و تکنولوژی منحصربفرد بلاکچین. به همین دلیل، قصد داریم پیش از معرفی دیگر ارزهای دیجیتال و ساختار زنجیره‌های بلوکی، اندکی به گشت و گذار در دنیای بیت کوین و جهان پرهیاهوی آن بپردازیم. چرا که اگر مفهوم بیت کوین را به خوبی درک کنیم، ادراک سایر مفاهیم رایج در رمزارزها کار چندان دشواری نخواهد بود.

.

بیت کوین به زبان ساده

بیت کوین به زبان ساده به این شکل است که یک پول دیجیتال، بدون نیاز به حضور واسطه و از طریق یک شبکه با امنیت بسیار بالا عمل می‌کند. اصلی‌ترین موضوعی که بیت کوین را از تمام شکل‌های پول‌های پیش از خود متمایز کرده است، شکل غیرمتمرکز آن است. غیرمتمرکز به این مفهوم است که هیچ کس نمی‌تواند مالکیت آن را به عهده داشته باشد و کنترل شبکه آن به دست یک شخص واحد نخواهد بود. در حقیقت، کنترل بیت کوین به عهده کاربران آن است، نه بانک‌ها، دولت‌ها و نهادهای مالی خصوصی.

.

ساتوشی ناکاموتو همچنان در سایه

با گذشت بیش از یک دهه از معرفی بیت کوین، هویت خالق آن همچنان در پشت پرده پنهان مانده است. ساتوشی ناکاموتو، نام مستعار (یا شاید هم واقعی) فردی بود که اقدام به طراحی و راه‌اندازی بیت کوین کرد. هیچ کس تا کنون به هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو پی نبرده است و هر کسی هم که ادعایی در این زمینه کرده است موفق به اثبات ادعای خود نشده است. یکی از جالب‌ترین نکات بیت کوین نیز همین ناشناس بودن و ناشناس ماندن هویت سازنده آن است. این موضوع نشان از این دارد که راه بیت کوین توسط کاربرانش باز می‌شود و حتی به سازنده خود هم احتیاجی ندارد!

.

بیت کوین و محدودیت تولید آن

غیر متمرکز بودن بیت کوین یک سر داستان است و محدود بودن کوین‌های آن یک سر دیگرش! نکته جالبی که در مورد بیت کوین وجود دارد این است که تعداد کل واحدهای آن برای استخراج شدن، محدود به ۲۱ میلیون است و بیش از این نمی‌تواند رشد کند. این موضوع غیرقابل تقلب است؛ چرا که در کدنویسی الگوریتم بیت کوین که برای همه قابل مشاهده است، این موضوع به درستی درج شده است. این ویژگی باعث می‌شود که خاصیت ضد تورمی در بیت کوین بوجود بیاید. بر خلاف ارزهای فیات چون دلار، ریال و یورو که دولت‌ها می‌توانند به هر مقدار که دلشان خواست از آن تولید کنند، تولید بیت کوین محدود به ۲۱ میلیون واحد خواهد بود. این مساله از نظر ریاضی اثبات شده است و بعد از استخراج کل بیت کوین‌ها، دیگر هیچ بیت کوینی استخراج نخواهد داشت و از آن پس، صرفاً داد و ستدهای آن اتفاق خواهد افتاد. یکی از دلایلی که باعث شده است ارزش بیت کوین تا این حد زیاد شود نیز همین موضوع است.

.

شفافیت و امنیت بالای بیت کوین

همواره مبحث شفافیت و امنیت، دو مقاله‌ای بوده‌اند که روبروی هم قرار می‌گرفتند. به این مفهوم که شفافیت یک موضوع می‌تواند امنیت آن را به خطر بیندازد. در مواردی نیز بسیار محتمل است که برای حفظ امنیت یک سیستم، از بروز شفافیت بسیار در آن جلوگیری به عمل آید. این مساله در مورد بیت کوین به خوبی حل شده است. به این ترتیب که در بیت کوین، هیچگونه اطلاعات هویتی از کاربران وجود ندارد. بلکه تمامی اطلاعات حساب‌ها، محدود به کدهای رمزنگاری شده‌ای هستند که متعلق به کیف پول کاربران است. یعنی تمام اطلاعات هویتی افراد در قالب کدهایی خلاصه می‌شوند که نشان دهنده آدرس کیف پول الکترونیکی آن‌ها می‌باشد. برای ارسال و دریافت بیت کوین نیز هیچ احتیاجی به داشتن مشخصات کاربری، ایمیل یا شماره حساب بانکی نیست. بلکه هر کسی به راحتی می‌تواند کیف پول خود را راه‌اندازی کرده و اقدام به دریافت یا پرداخت بیت کوین نماید.

حال مساله شفافیت نیز به خوبی حل شده است. به این صورت که تمامی نقل و انتقالاتی که در بیت کوین انجام می‌شوند، قابل مشاهده برای تمامی افراد است. هر تراکنشی که در بیت کوین اتفاق می‌افتد، در دفتر کل غیرمتمرکز آن ثبت شده و برای همه به نمایش در می‌آید. صحت و سقم تراکنش‌ها را نیز ماینرها یا استخراج‌کنندگان تائید می‌کنند. سخت افزارهایی که در خدمت شبکه قرار گرفته‌اند این وظیفه را بر دوش می‌کشند که از دو بار خرج شدن بیت کوین جلوگیری به عمل آید. مثل اینکه در یک اتاق، برگ کاغذی را بالا بگیرید و از همه افراد بخواهید که از آن عکس بگیرند. بعد از آن، هر تغییری که در برگ کاغذ اصلی اتفاق بیفتد، در صورتی که به اعلام و تائید بقیه درنیاید، به هیچ وجه قابل پذیرش نخواهد بود.

.

بلاکچین؛ زیرساخت محکم ارزهای دیجیتال

خب بعد از همه توضیحات و تفاسیری که از بیت کوین، ارزهای دیجیتال و مفهوم و ماهیت پول داشتیم، نوبت به این رسیده است که در مورد فناوری و زیرساخت ارزهای دیجیتال صحبت کوتاهی داشته باشیم. فناوری زیرساختی بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، یک تکنولوژی منحصربفرد و جذاب به نام Blockchain است. در ابتدا بهتر است در مورد معنای تحت‌الفظی این فناوری سخن بگوییم. بلاکچین از دو واژه Block به معنای بلوک و Chain به معنای زنجیره تشکیل شده است. در ترجمه فارسی آن می‌توان زنجیره بلوکی را برای معنای لغوی بلاکچین در نظر گرفت.

به بیان ساده، بلاکچین یک سستم ثبت اطلاعات و گزارشات است. تفاوتی که بلاکچین با دیگر سیستم‌های ثبت اطلاعات دارد در این است که این نوع از تکنولوژی، اقدام به ثبت اطلاعات بین تمامی اعضای شبکه و کامپیوترهایی می‌کند که متصل به شبکه هستند و تمامی دیتاها را بین آنها به اشتراک می‌گذارد. در این بین، با استفاده از سیستم رمزنگاری یا کریپتوگرافی، امکان حذف اطلاعات یا دستکاری آنها را عملاً غیرممکن می‌سازد.

وقتی اطلاعاتی روی سیستم بلاکچین ذخیره می‌شود، بایستی امکان حذف یا تقلب و دستکاری در آن را به کل از ذهن خود بیرون کنید. به همین دلیل است که این فناوری، به عنوان یک پدیده جدید و منحصربفرد در دنیای آی‌تی شناخته شده است.

برای درک سیستم و ساختار بلاکچین، مجدداً به مثالی که در مورد بیت کوین زدیم باز می‌گردیم. فرض کنیم که در یک جمع ۱۰۰ نفره، یکی از حاضرین، برگه‌ کاغذی که اطلاعاتی روی آن نوشته شده است را بالا گرفته و از دیگران می‌خواهد که از آن عکس بگیرند و آن را در گوشی موبایل خود ذخیره کنند. حال اگر برگه اصلی به هر نوعی دستخوش تغییر شده یا نابود شود، جای هیچ گونه نگرانی وجود نخواهد داشت. چرا که هر کدام از اعضای دیگر، اطلاعات حاوی برگه کاغذ را در سیستم خود ذخیره کرده‌اند. همچنین اگر هر یک از آن‌ها با ادعایی مبنی بر داشتن اطلاعات دقیق‌تر وارد شود، تا زمانی که اطلاعات موجود در تمامی گوشی‌ها را به نفع خود تغییر ندهد، نخواهد توانست ادعای خود را ثابت کند. حال موضوع این است که مجمع بلاکچین و بیت کوین، چیزی بسیار فراتر از یک جمع ۱۰۰ نفره است و متشکل از میلیون‌ها کاربر است که هر کدام اطلاعات را در سیستم خود ذخیره کرده‌اند.

.

بلاکچین؛ منعطف و ساختارپذیر

سیستم بلاکچین دارای ساختارپذیری و انعطاف بسیار زیادی می‌باشد. بنابراین می‌توان هرگونه اطلاعاتی را روی آن ثبت و ضبط کرد. به جز ارزهای دیجیتال، می‌توان از آن برای کاربردهای بسیاری بهره برد. مثلاً در ساختار بلاکچین بیت کوین، برای ثبت اطلاعات و تراکنش‌های مالی بیت کوین استفاده می‌شود. در مورد سایر ارزهای دیجیتال نیز روند به همین صورت می‌باشد. اما داستان بلاکچین تنها محدود به ارزهای دیجیتال نیست و می‌توان از آن به عنوان یک دفتر کل برای ثبت هر نوع داده‌ای استفاده کرد. از عکس، موسیقی و فیلم گرفته تا قراردادهای املاک، هوش مصنوعی، بازی و هر نوع داده‌ای که بتوان آن را به صورت دیجیتال ثبت کرد.

بلاکچین در واقع یک دفتر کل توزیع شده است. دفتر کل‌ها از هزاران سال پیش استفاده می‌شدند که ابتدایی‌ترین شکل آن‌ها، لوح‌های گلی و سنگی و دست‌نوشته‌های کاغذی بودند. با بروز کامپیوتر‌ها و اینترنت، دفترکل‌های دیجیتال که شایع‌ترین شکل آن، صفحات گسترده اکسل هستند روی کار آمدند. دفتر کل در علوم حسابداری به دفتر یا برگه‌ای می‌گویند که اطلاعات حساب‌ها در آن ثبت می‌شود. اما از این مفهوم در حوزه‌های دیگر نیز استفاده می‌شود و محدود به داده‌های مالی و حساب و کتاب نیست.

.

دفتر کل توزیع شده و غیر متمرکز

بانک‌ها، اطلاعات حساب مشتریان خود را روی دفاتر کل ثبت می‌کنند. شبکه‌های اجتماعی نظیر فیسبوک، داده‌های کاربران و اقدامات آن‌ها را روی دفاتر کل ثبت می‌کنند. نمونه کوچک‌تر دفاتر کل، حساب‌های دفتری سوپرمارکت‌های محله‌ای است که اطلاعات حساب مشتریان و بدهی یا بستانکاری آنان را روی دفاتر کل خود ثبت می‌کنند. دفاتر کل در فضای اینترنت، با عنوان دیتابیس یا پایگاه داده نیز شناخته می‌شوند.

وقتی صحبت از دفتر کل توزیع شده می‌کنیم، منظورمان این است که اطلاعات حساب‌ها تنها در یک جای مشخص و بخصوص ثبت نمی‌شود. بلکه ثبت و گسترش اطلاعات بصورت همزمان روی چندین مرکز انجام می‌گردد. این امکان باعث می‌شود که مزایای بسیاری در این زمینه بوجود بیاید. مثلاً اگر بانک‌ها اطلاعات خود را تنها روی یک سرور ثبت کنند، در صورت بروز هر گونه مشکل برای بانک‌ها، نابودی سرور یا هک شدن آن، صدمات جبران ناپذیری پدید خواهند آمد که بازگردانی اطلاعات و ریکاوری کردن آنها مستلزم صرف هزینه‌های بسیار خواهد بود. همچنین در صورت ثبت متمرکز اطلاعات همواره این امکان وجود دارد که در ثبت و توزیع اطلاعات، عدم شفافیت وجود داشته باشد. چرا که هیچ‌گاه قطع به یقین نخواهیم توانست به منبع اصلی و درستی از اطلاعات دسترسی داشته باشیم.

.

اتریوم و قراردادهای هوشمند؛ دستاوردهای یک نابغه روسی

ویتالیک بوترین، نام یک نابغه جوان روسی است که باعث ایجاد یک انقلاب در صنعت بلاکچین و به تبع آن دنیای آی‌تی گردید. همانطور که گفتیم، بیت‌کوین اولین استفاده عملی از فناوری بلاکچین بود. همینطور اشاره کردیم که کاربرد بیت کوین برای نقل و انتقالات مالی می‌باشد و در واقع یک واحد پولی به حساب می‌آید. اندک زمانی پس از ظهور بیت کوین و کسب مقداری شهرت، ویتالیک بوترین و تیم همراهش که به عنوان بنیان‌گذاران بلاکچین اتریوم شناخته شده‌اند، پارادایم جدیدی را با استفاده از تکنولوژی زنجیره‌های بلوکی بوجود آوردند. خود اتریوم نیز مانند بیت کوین می‌تواند برای نقل و انتقالات و تراکنش‌های مالی استفاده شود. اما کاربرد اصلی این سیستم، فراتر از صرفاً مبادلات پولی می‌باشد. چیزی که در دنیای بلاکچین با عنوان قرارداد هوشمند یا Smart Contract شناخته می‌شود.

شرکت‌های عظیمی همچون گوگل، ماکروسافت، فیسبوک و موارد مشابه دیگر، به عنوان نهاد واسطه‌ای هستند که کاربران را مجبور به اعتماد به خودشان می‌کنند. هرچند این کمپانی‌ها تا کنون با موفقیت‌های زیادی در جلب اعتماد کاربران مواجه بوده‌اند، اما هیچگاه شفافیت عملکرد آنان برای کاربران روشن نبوده است. سرویس بلاکچین اتریوم، بستری را بوجود آورد که این معضل را از میان برده است.

بلاکچین اتریوم قابلیت بی‌نظیری دارد که با استفاده از آن می‌توان قراردادهای هوشمند را طراحی و راه‌اندازی کرد. قرارداد هوشمند، درست مثل قراردادهای عادی هستند، با این تفاوت که به اجرا در آمدن توافق‌های آن، مستلزم رعایت دقیق تمام مفاد درج شده در آن می‌باشد. قراردادها، توافق‌هایی هستند که بین دو یا چند نفر به امضاء در می‌آیند و طرفین را متعهد می‌سازد که در ازای انجام یک کار یا فعالیت، حق و حقوق مشخصی داشته باشند. مثلاً قراردادهای مسکن، اتومبیل و کار، از جمله قراردادهایی هستند که به اجرا در آمدن آن‌ها، مستلزم وجود یک نهاد واسطه مثل بنگاه املاک، بنگاه خودرو یا سازمان‌های کار می‌باشند.

قرارداد هوشمند چیست؟

قراردادها هوشمند، کدهای برنامه‌نوسیس شده‌ای هستند که پس از اجرا در شبکه بلاکچین، به هیچ وجه نمی‌توان مفاد آن را تغییر داد. همچنین به اجرا درآمدن آن نیز مستلزم رعایت شدن تمام حق و حقوق طرفین قرارداد می‌باشد. همچنین پس از اجرا شدن آن، دیگر نمی‌توان جلوی آن را گرفت. با استفاده از قراردادهای هوشمند می‌توان اپلیکیشن‌های غیرمتمرکزی ساخت که کنترل آن به عهده هیچ سازمان واسطه‌ای نیست. بلکه تمامی اعضا و اجزای سازمان، نظارت دقیق و شفاف روی عملکرد سیستم خواهند داشت. بنیاد اتریوم ایده‌ای را مطرح و اجرا کرد که برای راه‌اندازی پروژه‌های دیگر الزامی به طراحی یک بلاکچین جداگانه نباشد. در واقع، توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویس‌ها می‌توانند از شبکه بلاکچین اتریوم برای اجرای ایده‌های خود استفاده کنند. این سیستم می‌تواند بستری باشد برای راه‌اندازی توکن‌های جدید.

..

قوانین و مقررات حقوقی در مواجه با ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال، بلاکچین و قراردادهای هوشمند، همچنان در مراحل ابتدایی رشد خود هستند و هنوز به سن بلوغ خود نرسیده‌اند. به همین دلیل هنوز قوانین و چارچوب‌های دولتی و حقوقی مشخصی در اکثر کشورها وضع نشده‌اند. البته این موضوع دال بر این ادعا نیست که استفاده از ارزهای دیجیتال یا راه‌اندازی DApp ها در کشورها به عنوان جرم شناخته شود. در کشور ما هم چندین بخشنامه در مورد ارزهای دیجیتال منتشر شده است و اتفاقاً چندین شرکت فعال در این زمینه مشغول به فعالیت هستند.

درک این موضوع که ماهیت یک سیستم در عین داشتن حق و حقوق مشخص و قوانین تعیین شده، ممکن است مورد سوء استفاده قرار بگیرد، چیزی فراتر از انتظار نیست. به همین دلیل همواره این احتمال وجود دارد که افرادی به قصد کلاهبرداری و تلکه کردن افراد ناآگاه اقدام به استفاده از سیستم‌های ارزهای دیجیتال و شبکه بلاکچین نمایند. چرا که راه‌اندازی یک توکن و طراحی یک کوین، چیزی نیست که از عهده برنامه‌نویس‌های عادی برنیاید. بلکه می‌توان در عرض چند دقیقه، یک توکن را طراحی و راه‌اندازی نمود.

شاید این داستان را شنیده باشید که در فضای دارک وب و دیپ‌وب، افراد بسیاری با استفاده از بیت‌کوین و ارزهای رمزنگاری شده دیگر، اقدامات وجیع و شنیع بسیاری انجام داده‌اند. به عنوان مثال، SilkRoad که یک فروشگاه اینترنتی برای مبادله مواد مخدر، اسلحه و تجهیزات تروریستی بود، با استفاده از بیت‌کوین تمامی معاملات خود را صورت می‌داد. این اقدام از دید ماموران امنیتی دور نماند و در نهایت منجر به دستگیری عوامل آن و بسته شدن سایت سیلک‌رود گردید.

با توجه به تمام این موارد، در صورت رخ دادن کلاهبرداری‌ها و سوءاستفاده از سیستم ارزهای دیجیتال و بلاکچین، قوانین حقوقی و شهروندی این الزام را پدید می‌آورند که پیگیری‌های لازم در این خصوص را به ورطه عمل برسانند. اما همانطور که گفتیم، هنوز قوانین و چارچوب مشخصی برای استفاده از ارزهای دیجیتال مطرح نشده است و این موضوع در بسیاری از کشور‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. باید منتظر باشیم تا ببینیم در آینده‌ نزدیک، مراحل بلوغ و رشد ارزهای دیجیتال، دنیای ما را به چه شکل درخواهند آورد.

.

معاملات ارزهای دیجیتال و بازاری که از تب و تاب نمی‌افتد

تا کنون با مفاهیم پایه ارزهای دیجیتال و عناوینی که در این زمینه وجود دارد، تا حد زیادی آشنا شده‌ایم. مبحثی که در ادامه می‌خواهیم به آن بپردازیم این است که سرمایه‌گذاری و معاملات ارزهای دیجیتال به چه صورت می‌باشد و قرار است با ورود به این بازار، چه دستاوردهایی داشته باشیم؟ اگر قصد دارید به عنوان یک سرمایه‌گذار، تاجر یا معامله‌گر وارد دنیای ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسی‌ها شوید، لازم است که با توصیه‌هایی در این زمینه، چشم و گوش‌تان را حسابی باز کنید. در این قسمت، یک نقشه راه کلی و نه جامع در این زمینه طراحی شده است که صرفاً توصیه‌های کلی در این باره را به سمع و نظرتان خواهد رسانید. از همین ابتدا می‌گوییم برای فعالیت حرفه‌ای در این زمینه لازم است که علم و آگاهی بسیار بیشتری در این زمینه کسب کنید.

.

چند سوال کلی در خصوص ورود به بازار

ورود به هر تجارتی، همواره ریسک‌ها و پاداش‌هایی را به همراه خواهد داشت. هیچگاه اینطور نیست که یک تجارت، بدون ریسک باشد. این مورد در خصوص ارزهای دیجیتال نیز صدق می‌کند. بسیاری از افراد، صرفاً به داستان‌های رایج در این زمینه توجه می‌کنند. از داستان پیتزای میلیون دلاری گرفته تا حکایت‌هایی پیرامون پولدار شدن معامله‌گران و سود زیادی که در راه‌اندازی فارم وجود دارد. اما همه اینها را کنار بگذارید و هیچوقت بی‌گدار به آب نزنید. برای ورود به بازار کریپتوها لازم است که چند سوال کلیدی را از خودتان بپرسید.

  • چقدر حاضر هستید هزینه‌های مربوط به حرفه‌ای شدن در این زمینه را بپردازید؟ منظورمان از حرفه‌ای شدن این است که تا چه حد حاضرید از وقت و تفریح خود بزنید و پیگیر اخبار، مطالعات و مقالاتی باشید که هر روز در دنیای ارزهای دیجیتال منتشر می‌شوند؟ این مهم‌ترین سوال است!
  • چه میزان از سرمایه خود را می‌خواهید برای سرمایه‌گذاری روی ارزهای دیجیتال در نظر بگیرید؟ همین حالا بگوییم که سرمایه‌گذاری همه زندگی‌تان روی ارزهای دیجیتال شبیه به این است که بخواهید با طناب پوسیده وارد چاه شوید. هرگز و هرگز این کار را نکنید.
  • قصدتان از سرمایه‌گذاری روی ارزهای دیجیتال در چه بازه زمانی تعریف می‌شود؟ آیا می‌خواهید اندکی پول و پله به جیب بزنید و از یک گوشه بازار خارج شوید یا قصدتان این است که آینده‌تان را با این سیستم بسازید؟
  • چه میزان ریسک‌پذیر هستید؟ رک بگوییم که وارد شدن به بازار ارزهای دیجیتال، بورس و سهام و چیزهایی از این دست، درست شبیه بازی پوکر است! باید قوانین بازی را بلد باشید و بدانید که چه زمان ریسک کردن منطقی است و چه زمان باید از بازی خارج شوید. وگرنه بر باد دادن همه سرمایه‌تان، اتفاقی می‌باشد که شاهدش خواهید بود.

.

ریسک‌های ورود به بازار کریپتوها

سرمایه‌گذاری، خرید و فروش و در کل ورود به بازار ارزهای دیجیتال، شما را در معرض ریسک‌های بسیاری قرار خواهد داد. ما تلاش کردیم که با یک جمع‌بندی کلی، این ریسک‌ها را طبقه‌بندی کنیم تا با ذهنی شفاف‌تر بتوانید سایه‌ها را کنار بزنید. عمده ریسک‌هایی که در مورد بازار ارزهای دیجیتال وجود دارند از قرار زیر هستند.

.

نوسانات بازار

بازار کریپتوکارنسی‌ها بسیار پر تب و تاب است. این موضوع باعث می‌شود که نوسانات بسیار در این حوزه به وجود بیاید و قیمت‌ها در بازه‌های زمانی، شدیداً دستخوش بالا و پایین شدن گردند. بسیاری از تریدرها یا معامله‌گران ارزهای دیجیتال با علم و اشرافی که به خلق‌وخوی این بازار دارند، از تمامی این اتفاقات به نفع خود استفاده می‌کنند ودائماً سرمایه خود را افزایش می‌دهند. همانطور که این نوسانات می‌توانند باعث ایجاد سرمایه‌های بیشتر شوند، به همان اندازه نیز می‌توانند باعث از دست رفتن سرمایه گردند. در عمل نیز همین اتفاق می‌افتد! هر روز، عده‌ای در حال از دست دادن سرمایه و عده‌ای در حال جمع‌آوری دارایی‌های روی میز می‌باشند.

.

کلاهبرداری‌ها

کلاهبردارها و افراد سودجو، همیشه و همه جا حضور دارند. درست است که بیت کوین و شبکه بلاکچین و دنیای ارزهای دیجیتال به عنوان یک بستر امن شناخته می‌شوند، اما اینطور هم نیست که در آن، کلاهبرداری، جعل و دزدی رخ ندهد. از آنجائیکه بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، متن‌باز هستند، افرادی با استفاده از این قابلیت، سیستم‌های جعلی را طراحی و راه‌اندازی می‌کنند و با ادعاهای متفاوت، اقدام به سرکیسه کردن افراد ناآگاه می‌نمایند. همچنین عده‌ای نیز ممکن است با دسترسی به کیف پول‌تان بتوانند تمام دارایی‌تان را خالی کنند. بنابراین پیش از اقدام به خرید و وارد شدن به این بازار، از تمامی موارد امنیتی آن آگاه باشید.

.

کیف‌تان را دو دستی بچسبید!

همانطور که گفتیم، در دنیای ارزهای دیجیتال، نهاد واسطه‌ای وجود ندارد که شکایت خودتان را به آن ابلاغ نمایید. بنابراین هر شخص، به عنوان یک شعبه از بانک عمل می‌کند و مسئول حفظ اموال خودش است. از طرفی، از آنجا که تراکنش‌های صورت گرفته در بلاکچین، قابل برگشت نیستند، در صورت از دست رفتن سرمایه‌تان را انجام یک تراکنش اشتباه، بهتر است که قید آن را بزنید. همچنین در صورتی که آدرس کیف پول‌تان (کلید عمومی و کلید خصوصی) را گم کنید، قطع به یقین می‌گوییم که امکان بازیابی آن تقریباً غیرممکن خواهد بود. بنابراین همواره از کیف پول‌تان یک نسخه بک‌آپ تهیه کنید. در صورتی که از کیف پول‌های سخت‌افزاری استفاده می‌کنید نیز آن را همچون شمش طلا مراقب باشید!

.

ارزهای دیجیتال بی‌اعتبار

ارزهای دیجیتال بی‌اعتبار، آنهایی هستند که جایی در صرافی‌های بین‌المللی معتبر ندارند. از این قبیل ارزها و توکن‌ها بسیار دیده می‌شود. ادعاهای مالکان آن‌ها نیز حاکی از این است که توانسته‌اند موفقیت‌های زیادی در دنیای ارزهای دیجیتال کسب کنند. صادقانه بگوئیم همانطور که پول‌های رایجی چون دلار یا ریال، شکل تقلبی خود را نیز دارند، ارزهای دیحیتال نیز می‌توانند درگیر همچین تقلب‌هایی شوند. البته این بدان معنا نیست که بشود در شبکه بیت کوین تقلبی کرد؛ بلکه منظورمان این است که چیزی شبیه به بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر باشد، اما توسط یک شبکه محلی بوجود آمده و در صدد سرکیسه کردن آدم‌های ناآگاه باشد. بنابراین هیچگاه به تبلیغات تلویزیونی و آگهی‌هایی تبلیغاتی اعتنا نکنید. چرا که ارزهای دیجیتال بی‌اعتبار به هیچ عنوان ارزشی ندارند و هیچگاه نقد نخواهند شد. مثل اینکه بخواهید یک تکه روزنامه که روی آن عدد «۱۰۰۰۰۰۰ دلار» نوشته شده است را بخرید و خوشحال از سرمایه‌گذاری‌تان به خانه بازگردید!

.

رشد حبابی

بعضی وقت‌ها این اتفاق می‌افتد که ارزش یک دارایی، با سرعتی بیشتر از قیمت واقعی آن بالا می‌رود. در چنین مواقعی، سرمایه‌گذران خوشحال از اینکه می‌توانند به زودی سرمایه‌‌شان را چند برابر کنند، اقدام به خرید بیش از حد از آن دارایی می‌کنند. اما در چنین مواقعی بهتر است از شرایط آگاه باشید و از بروز رفتارهای تکانه‌ای خودداری کنید. چرا که پس از مشخص شدن قیمت حقیقی آن دارایی، به زودی حباب رشد آن خواهد ترکید و ناگهان با کیف پولی مملوء از هیچ، سقوط خواهید کرد. چرا که دیگر کسی حاضر نیست برای آن دارایی پول پرداخت کند و شما خواهید ماند و یک عالمه بدهکاری! به همین دلیل لازم است که از روند تحلیل‌های بازار که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت آگاه باشید و دائماً علم خود را در این زمینه افزایش دهید.

این‌ها مواردی کلی در خصوص ریسک‌های بازار ارزهای دیجیتال بودند که دانستن آن، برای هر نوع سرمایه‌گذاری و فعالی که می‌خواهد در این زمینه کار کند مهم و حیاتی است. با علم به ریسک‌های بازار خواهید توانست دید واقع‌بینانه‌تر از ارزهای دیجیتال داشته باشید، گول کلاهبرداران را نخورده و بر هوای نفس خود غلبه کنید!

.

برای ورود به بازار، کیف پول‌تان آماده کنید!

برای نگهداری از کارت‌های اعتباری، سکه‌ها و اسکناس‌های‌تان، احتیاج به یک کیف پول دارید. همچنین بسیاری از کیف پول‌های امروزی، محلی برای نگه داشتن کارت‌های شناسایی و مدارک نیز می‌باشند. این موضوع در خصوص مواردی که مربوط به دارایی‌های فیزیکی می‌باشد صدق می‌کند. اما در مورد دارایی‌های دیجیتال چطور؟

دارایی‌های دیجیتال شامل طیف متنوعی از اقلام ارزشمند هستند که تنها تفاوتش با دارایی‌های فیزیکی این است که ماهیت آن‌ها بصورت صفر و یک‌های کامپیوتری و ماتریس‌های بزرگی از اعداد و ارقام می‌باشند. اما برای نگهداری از دارایی‌های دیجیتال نیز احتیاج به یک کیف پول دارید. این کیف پول در دنیای ارزهای دیجیتال و بلاکچین، با عنوان کیف پول دیجیتال شناخته می‌شود. بنابراین اولین کاری که در راستای ورود به بازار ارزهای دیجیتال، سرمایه‌گذاری یا کسب درآمد در این زمینه بایستی انجام دهید این است که یک کیف پول دیجیتال برای خود دست و پا کنید.

با داشتن یک کیف پول دیجیتال یا E-Wallet علاوه بر اینکه می‌توانید دارایی‌های دیجیتال خود را در آن ذخیره کنید، می‌توانید اقدام به دریافت یا ارسال دارایی‌های خود نیز کنید. در واقع حضور شما در فضای بلاکچین و ارزهای دیجیتال، مستلزم داشتن یک کیف پول الکترونیکی است. تمام ماهیت و هویت شما نیز در بلاکچینی چون بیت کوین یا اتریوم نیز با همین کیف پول شناخته می‌شود و در آن خبری از نام و نام خانوادگی و اطلاعات هویتی نیست.

کیف پول‌های الکترونیکی دارای انواع مختلفی هستند که در کل به دو شکل سخت‌افزاری و نرم‌افزاری شناخته می‌شوند. اغلب این کیف پول‌ها نیز رایگان بوده و برای استفاده کردن احتیاجی به پرداخت هزینه ندارند. روند استفاده از آن‌ها نیز بصورت نصب روی گوشی تلفن، مرورگرهای وب، نسخه‌های دسکتاپ یا کیف پول‌های سخت افزاری می‌باشد که در ادامه به معرفی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

.

کیف پول‌های دیجیتال و انواع آن‌ها

کیف پول‌های دیجیتالی انواع مختلفی دارند. هر کدام از کاربران با توجه به نوع فعالیتی که دارند می‌توانند اقدام به تهیه یک یا چندتا از آن‌ها کنند.

  • کیف‌ پول‌های تحت وب
  • کیف پول‌های موبایلی
  • کیف پول‌های نسخه دسکتاپ
  • کیف پول‌های کاغذی
  • کیف پول‌های سخت افزاری

همانطور که از نام هر کدام از آن‌ها بر می‌آید، می‌توان حدس زد که کاربرد و ویژگی هر یک از این کیف پول‌ها چیست. اما برای اطمینان از درک صحیح و درست از ماهیت این کیف پول‌ها، هر یک را به طور جداگانه و مختصر معرفی می‌کنیم.

..

کیف پول‌های تحت وب

کیف پول‌های تحت وب به دسته‌ای از کیف پول‌های الکترونیکی گفته می‌شود که دسترسی به آنها طریق مرورگرها ممکن است. در واقع، کیف پول‌های تحت وب، سایت‌های اینترنتی هستند که خدمات اصلی آن‌ها، فراهم کردن فضایی برای ذخیره کردن دارایی‌های دیجیتالی شماست. همچنین تامین امنیت کیف پول نیز به عهده توسعه دهندگان آن است. البته این نوع از کیف پول‌ها دارای امنیت زیادی نیستند و استفاده از آن‌ها توصیه نمی‌گردد.

.

کیف پول‌های موبایلی

دسترسی یه کیف پول‌های موبایلی از طریق نصب اپلیکیشن روی تلفن همراه هوشمند ممکن می‌گردد. این کیف پول‌ها به دلیل راحتی در استفاده و در دسترس بودن همیشگی، بسیار مورد توجه و علاقه کاربران قرار دارد. از آنجائیکه اکثریت کاربران، استفاده از گوشی موبایل را به داشتن لپ‌تاپ و استفاده از کامپیوترهای شخصی ترجیح می‌دهند، بازار این نوع از کیف پول‌ها بسیار داغ شده است. امنیت این کیف پول‌ها نیز به مراتب بیشتر از کیف پول‌های تحت وب می‌باشد.

.

کیف پول نسخه دسکتاپ

کیف پول‌های دسکتاپ، نسخه‌هایی از کیف پول‌ها می‌باشند که در قالب یک نرم‌افزار روی کامپیوترهای شخصی نصب می‌شوند. کاربران می‌توانند به راحتی نرم‌افزار مورد نظرشان را به صورت رایگان دانلود کرده و دسترسی به کیف پول خود را به واسطه از آن فراهم نمایند. این نوع از کیف پول‌ها، قابلیت راه‌اندازی روی فقط یک کامپیوتر را دارند که در واقع همان سیستمی که آن را دانلود کرده می‌تواند از آدرس کیف پول آن استفاده نماید. این نوع از کیف پول‌ها امنیت بسیار زیادی دارند. چرا که ذخیره‌سازی کلید عمومی و کلید خصوصی آن‌ها روی هارد دیسک کامپیوتر صورت می‌گیرد و احتمال هک شدن آنها بسیار کم است.

.

کیف پول‌های کاغذی

کیف پول‌های کاغذی از امنیت زیادی برخوردارند. این نوع از کیف پول‌ها، کلید خصوصی را روی یک تکه کاغذ چاپ کرده و دارنده آن بطور مستقیم به کلید خصوصی و عمومی آن دسترسی خواهد داشت. استفاده از این کیف پول‌ها البته دارای ریسک‌هایی هستند. زیرا در مراقبت از آن تکه کاغذ باید دقت زیادی به خرج دهید. اغلب این کیف پول‌ها در قالب یک QR Code طراحی می‌شوند که با اسکن کردن آن می‌توان با محتویات کیف پول دسترسی پیدا کرد.

.

کیف پول‌های سخت افزاری

حال می‌رسیم به امن‌ترین نوع از کیف پول‌های الکترونیکی. بدون شک کیف پول‌های سخت‌افزاری، امن‌ترین و قابل اتکاترین نوع از کیف پول‌ها می‌باشند. این نوع از کیف پول‌ها، کلید خصوصی‌تان را روی فضای سخت‌افزاری ذخیره می‌کنند و شکل آن‌ها، بسیار مشابه به فلش‌دیسک‌هاست. از آنجائیکه این کیف پول‌ها بصورت آفلاین هستند، هیچ احتمالی برای هک شدن ندارند. صاحبان این کیف پول‌ها تنها زمانی که بخواهند از آن استفاده کنند، اقدام به متصل کردن‌شان به اینترنت می‌کنند. کیف پول‌های الکترونیکی، بهترین گزینه برای کسانی است که می‌خواهند سرمایه‌گذاری بلندمدت روی ارزهای دیجیتال انجام دهند. همچنین کسانی که حجم زیادی از کریپتوها دارند نیز بهتر است از کیف پول‌های سخت افزاری استفاده کنند. باید دقت داشت که این کیف پول‌ها را گم نکنید. همچنین مراقب شکستن و آسیب‌های فیزیکی آن‌ها نیز باشید.

پس از اینکه نوع کیف پول خود را انتخاب کردید، باید در سایت‌های مختلف، اقدام به انتخاب یکی از آن‌ها نمایید. سایت‌ها و شرکت‌های زیادی هستند که خدمات ارائه کیف پول‌های الکترونیکی را انجام می‌دهند. در این زمینه می‌توانید با پرس‌وجو از کارشناسان و فعالان این حوزه یا با جستجوی دقیق در موتورهای جستجو، یک کیف پول معتبر برای خود پیدا نمائید. در ادامه به معرفی چند مورد از معروف‌ترین و بهترین کیف پول‌های الکترونیکی می‌پردازیم تا لازم نباشد جای دیگری برای پیدا کردن آن‌ها بروید!

.

معروف‌ترین کیف پول‌های دیجیتال

معمولاً برای هر کدام از ارزهای دیجیتال، یک یا چند کیف پول وجود دارد که بنا به سلیقه یا هدف خود می‌توانید یکی از آنها را انتخاب نمائید. برخی از کیف پول‌ها نیز امکان ذخیره‌سازی چند رمزارز را در اختیارتان قرار می‌دهند. مهم‌ترین مورد در انتخاب کیف پول‌ها، داشتن رابط کاربری ساده و آسان است. کیف پول‌هایی که سیستم و ساختار پیچیده‌ای دارند ممکن است باعث گمراهی کاربر در استفاده از آن‌ها گردند. از آنجائی هم که یک اشتباه کوچک می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به دارایی‌تان برساند، دقت نظر در این خصوص اهمیت زیادی می‌یابد.

مشهور‌ترین کیف‌پول‌های الکترونیکی که از امنیت بالا و رابط کاربری ساده برخوردار هستند، به شرح و قرار زیر می‌باشند.

.

کیف پول Coinomi

کیف پول کوینومی یکی از بهترین کیف پول‌های الکترونیکی است که بیشترین تعداد کاربران را نصیب خود کرده است. کیف پول کوینومی بیش از ۱۲۰ ارز دیجیتال را پشتیبانی می‌کند و از امکان ذخیره‌سازی هزاران توکن نیز برخوردار است. بازخوردی که از کاربران کیف پول کوینومی گرفته شده است، حاکی از این است که میزان رضایت‌شان در سطح بالایی قرار دارد. این کیف پول روی سیستم عامل‌های مختلف از جمله ویندوز، مک، لینوکس، IOS و اندروید در دسترس است.

.

کیف پول Atomic

کیف پول اتمیک نیز یکی دیگر از کیف پول‌های بسیار معتبر است. این کیف پول نیز همانند کیف پول کوینومی، امکان ذخیره‌سازی چندین رمزارز را دارد. کیف پول اتمیک، کاربران زیادی را به خود جذب کرده است و امکان ذخیره‌سازی بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال مختلف و هزاران توکن را دارد. از ویژگی‌های خوب و متمایزکننده کیف پول اتمیک، ارائه کردن مستقیم کلید خصوصی به کاربر می‌باشد. رابط کاربری این کیف پول نیز بسیار ساده و طی چند مرحله کوتاه صورت می‌پذیرد و در سیستم عامل‌های مختلف نیز قابل دسترسی می‌باشد.

.

کیف پول Trust

کیف پول تراست یکی از کیف پو‌ل‌های بسیار محبوب در بین طرفداران ارزهای دیجیتال است. این کیف پول پس از خریداری توسط صرافی بایننس از شهرت و اعتبار زیادی برخوردار شد. تراست والت قابلیت پشتیبانی از ۳۵ ارز دیجیتال را به خود اختصاص داده است. هرچند کیف پول تراست به عنوان یک کیف پول جدید شناخته می‌شود، اما با سرعتی زیاد در حال توسعه و فراگیر شدن می‌باشد و تیم پشتیبانی آن، به قدرت آن را اداره می‌کنند. امنیت بالا، رابط کاربری ساده و دریافت امتیاز زیاد از کاربران، از ویژگی‌های کیف پول تراست می‌باشد. کیف پول تراست قابلیت راه‌اندازی و نصب روی سیستم عامل‌های اندروید و iOS را دارد.

.

کیف پول Ledger

کیف پول لجر از محصولات یک شرکت فرانسوی به همین نام است که یکی از امن‌ترین کیف پول‌های ارزهای دیجیتال به شمار می‌رود. شرکت لجر تا کنون مدل‌های مختلفی از کیف پول‌ها را ساخته است که مدل لجر نانو اس (Ledger Nano S) معروف‌ترین آنان می‌باشد و توانسته است به خوبی از آزمون‌های امنیتی خود بیرون بیاید و این موضوع را به تجربه نیز ثابت کرده است. مدل‌های جدیدتر این کیف پول‌ها با امکانات پیشرفته‌تری همچون صفحه نمایش همراه شده‌اند که باعث افزایش کارآیی و ایجاد رابط کاربری بهتر نیز شده‌اند. این کیف پول‌های سخت‌افزاری، کلیدهای خصوصی را بصورت کاملاً آفلاین نگهداری می‌کنند و هک شدن آن‌ها عملاً موضوعی غیر ممکن به شمار می‌آید. این کیف پول‌ها تقریباً قابلیت پشتیبانی از تمام ارزهای دیجیتال را فراهم کرده‌اند و همچنین از هزاران توکن که در بستر بلاکچین‌های آزاد ایجاد شده‌اند نیز پشتیبانی می‌نماید. به همین دلیل استفاده از کیف پول‌های سخت افزاری لجر می‌تواند تمام نیازهای کاربران اعم از امنیت و انعطاف‌پذیری را فراهم نماید. قابلیت منحصربفرد دیگر این کیف پول‌ها، به روز رسانی نرم‌افزاری آنان است که باعث می‌شود دائماً‌ قابلیت پشتیبانی از ارزهای دیجیتال دیگر را نیز در خود ایجاد نمایند.

.

کیف پول Trezor

ترزور از اولین شرکت‌های سازنده کیف پول‌های سخت‌افزاری برای بیت کوین است. این شرکت نیز همانند شرکت فرانسوی لجر، کیف پول‌هایی با امنیت بسیار بالا طراحی می‌کند که باعث شهرت بسیار زیاد برای آن شده است. معروف‌ترین کیف پول ساخته شده توسط شرکت ترزور، کیف پول Trezor One و کیف پول Trezor Model T هستند که شهرت و محبوبیت زیادی در بین کاربران پیدا کرده‌اند. این دو محصول به لحاظ امنیتی تفاوت زیادی با هم ندارند و تنها فرق‌شان در امکانات بیشتری است که در مدل تی نهفته شده است. کیف پول‌های سخت افزاری شرکت ترزور نیز همانند کیف پول‌های لجر، کلیدهای خصوصی را بصورت آفلاین ذخیره می‌کنند و امنیت زیادی را برای دارایی‌های دیجیتال فراهم می‌نمایند. کیف پول‌های ترزور از بسیاری از ارزهای دیجیتال و توکن‌ها پشتیبانی می‌کنند. تنها نکته این است که مدل وان، از ارز دیجیتال ریپل پشتیبانی نمی‌کند. بنابراین تهیه و استفاده کردن از مدل تی، امکانات بیشتری را در اختیارتان خواهد گذاشت.

.

کیف پول‌تان را محکم بچسبید!

حال که کیف پول مناسب با کاربری خودتان را انتخاب کرده‌اید لازم است به فکر راهکارهایی باشید که از آن محافظت نمایید. همانطور که گفتیم همواره این احتمال وجود دارد که کیف پول‌تان دستخوش اتفاقاتی شوند که باعث از دست رفتن دارایی‌های دیجیتال‌تان گردد. برای جلوگیری از متضرر شدن و از دست رفتن احتمالی سرمایه‌تان لازم است که راهکارهایی را دنبال نمائید که در صورت رخ دادن چنین موضوعی، قادر به بازیابی اطلاعات حساب‌تان باشید.

.

گرفتن بک‌آپ یا نسخه پشتیبان

اگر فرض کنیم که از نسخه موبایلی کیف پول‌های دیجیتال استفاده می‌کنید، این موضوع به این معنا خواهد بود که تمام دارایی دیجیتال‌تان در گوشی موبایل‌ شما ذخیره شده است. حال تصور کنید که گوشی موبایل‌تان به سرقت می‌رود، هنگام قایق‌سواری به درون دریاچه می‌افتد یا از ارتفاع به زمین افتاده و می‌شکند. در این صورت آیا باید قید تمام دارایی‌تان را بزنید؟ در صورت عدم داشتن نسخه پشتیبان بله!

برای جلوگیری از متضرر شدن در چنین مواردی لازم است که همواره یک نسخه پشتیبان یا BackUp از کیف پول‌تان داشته باشید که در چنین مواقعی بتوانید اطلاعات حساب و دارایی‌هایتان را بازیابی کنید. چرا که خاصیت ارزهای دیجیتال و تکنولوژی بلاکچین این است که هیچ کسی نمی‌تواند دسترسی به اطلاعات‌تان داشته باشد و تنها مالک و مسئول در قبال دارایی‌هایتان شخص خودتان خواهید بود. بنابراین اگر نسخه پشتیبان از کیف پول‌تان تهیه نکرده باشید، در صورت بروز دادن چنین اتفاقاتی باید از دنیای کریپتوها خداحافظی کنید یا اینکه ضررهای سنگین را به جان بخرید.

.

گذاشتن تخم‌مرغ‌ها در چند سبد!

اگر همه تخم‌مرغ‌ها را در یک سبد قرار دهید، در صورت بروز هرگونه اتفاق، تمام تخم‌مرغ‌هایتان را از دست خواهید داد. منظورمان این است که همواره سعی‌تان بر این باشد که دارایی‌های دیجیتال‌تان را تماماً در یک کیف پول قرار ندهید و از چندین کیف پول برای آن‌ها استفاده کنید. این موضوع علاوه بر حفظ امنیت بیشتر در مقابل هک شدن باعث می‌گردد که در صورت بروز اتفاقاتی نظیر گم کردن کلید خصوصی، کمتر متضرر شوید و باز هم تخم مرغ در سبدهای دیگر داشته باشید. بهترین کار برای این مورد این است که مبالغ سنگین‌تر و ارزهای دیجیتال ارزشمندتر خود را در یک کیف پول سخت‌افزاری ذخیره کنید و مقدار اندکی را نیز در کیف پول‌های موبایل یا دسکتاپ داشته باشید تا با استفاده از آن‌ها به معامله و ترید یا هر کار دیگری که فکر می‌کنید باید انجام دهید بپردازید.

.

استفاده از مرورگرهای امن و مطمئن

برخی از مرورگرها با نصب افزونه‌های مختلف می‌توانند باعث دزدیدن اطلاعات و سوء استفاده از آن‌ها شوند. بنابراین اگر قصدتان این است که از کیف‌پول‌های مبتنی بر وب استفاده کنید، بایستی از یک مرورگر استاندارد، مطمئن، امن و معتبر برای این کار استفاده کنید که فاقد هرگون افزونه اضافه باشد. در چنین صورتی می‌توانید تا حد زیادی از دزدیده شدن اطلاعاتتان در امان باشید.

.

تائید اعتبار دو مرحله‌ای و پسوردهای قوی

تائید اعتبار دو مرحله‌ای یا اعتبارسنجی دو عاملی که با عنوان اختصاری ۲FA نیز شناخته می‌شود به این معناست که برای ورود به حساب کاربری‌ یا کیف پول‌تان لازم است که از دو گیت امنیتی رد شوید. به عنوان مثال با فعال‌سازی این قابلیت در برخی سایت‌ها، پس از وارد کردن رمز عبور ابتدایی، یک رمز عبور اعتباری به تلفن همراه‌تان ارسال می‌گردد که بایستی آن را نیز برای ورود مرحله دوم استفاده کنید. در چنین مواقعی، در صورت دزدیده شدن اطلاعات پسورد ابتدایی، هکرها قادر به رد شدن از مرحله دوم نخواهند بود. مگر اینکه بیش از حد جوانب احتیاط را رعایت نکرده باشید و هکر توانسته باشد تلفن همراه‌تان را نیز به کنترل خود در آورد! همچنین استفاده از کلمه عبورهایی که امکان حدس زدن آن‌ها سخت باشد نیز مورد دیگری است که می‌تواند امنیت کیف پول‌تان را افزایش دهد. هیچگاه از کلمه عبورهایی که شامل نام، شماره تلفن، نام پدر یا همسر باشد استفاده نکنید. این کار به ضررتان تمام خواهد شد.

.

آپدیت بودن

تقریباً همه کیف پول‌های نرم‌افزاری طی بازه‌های زمانی مشخص، اقدام به بروزرسانی نرم‌افزارهای خود می‌کنند. آگاه بودن از این آپدیت‌ها همواره باعث بالا رفتن امنیت سیستم خواهد بود. از طرف دیگر، استفاده از آنتی ویروس‌ها و فایروال‌ها و آپدیت نگه داشتن آن، به روز رسانی سیستم عامل و مواردی از این دست می‌تواند آسیب‌های ناشی از حمله هکرها و ورود بدافزارها به سیستم‌تان جلوگیری نماید.

.

کیف پول‌تان آماده است که پر شود

خب اکنون که کیف پول‌تان را آماده کرده‌اید و تدابیر امنیتی را نیز در آن بوجود آورده‌اید، لازم است که دارایی‌های دیجیتال‌تان را در آن‌ها قرار دهید. اولین خریدی که از ارزهای دیجیتال انجام می‌دهید، اولین گام شما برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال و فعالیت در این حوزه می‌باشد. مهم‌ترین نکته در خصوص سرمایه‌گذاری، تجارت و معامله در بازار کریپتوکارنسی‌ها این است که بی‌هوا اقدام به خریدن حجم زیاد از ارزهای دیجیتال نکنید. بلکه بایستی در ابتدای کار، مقدار بسیار کمی از بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگر که می‌خواهید را خریده تا با نحوه کار کیف پول و مدیریت کردن آن‌ها آشنا شوید.

.

اولین خریدتان بسیار مهم است

در نظر داشتن این نکته که به عنوان یک تازه‌کار بسیار محتمل است که مرتکب اشتباه در استفاده از کیف پول شوید، باعث می‌شود که از عجولانه عمل کردن در امان باشید. منظورمان این است که بعد از نصب و راه‌اندازی کیف پول‌تان و هنگامی که می‌خواهید مقداری بیت کوین بخرید، لازم است که یک اعشار کوچک از آن را بخرید تا متوجه نحوه نقل و انتقالات شده و از امنیت کیف پول و نحوه استفاده از رابط کاربری آن آشنا شوید. بنابراین اولین خریدتان از ارزهای دیجیتال بسیار مهم است.

رایج‌ترین یوه برای خرید کردن ارزهای دیجیتال، مراجعه به صرافی‌های آنلاین معتبر کریپتوها هستند که می‌توانید به سادگی و در امنیت کامل اقدام به خریدن دارایی‌های دیجیتال نمائید. البته در نظر داشتن این موضوع بسیار مهم است که ممکن است برخی از سایت‌ها، اقدام به تحریم نمودن آی‌پی بعضی از کشورها کرده باشند. بنابراین ابتدا با تحقیق در این زمینه، از سایت‌هایی که امکان خریدن ارزهای دیجیتال با استفاده از ریال کشور ما دارند مطلع شده و سپس اقدام به خرید نمایید.

.

صرافی‌های معتبر را بشناسید

صرافی‌های ارزهای دیجیتال یا Crypto Exchanges مکانی امن برای خرید یا فروش ارزهای دیجیتال می‌باشند که در آن‌ها، خریداران و فروشندگان اقدام به معامله و تبادلات ارزهای دیجیتال با یکدیگر می‌نمایند. پلتفرم صرافی‌ها در واقع یک واسطه بین خریداران و فروشندگان است تا با فراهم آوردن تدابیر امنیتی، معاملات بین دو طرف را به عمل آورده و کمیسیون خود را نیز از این تراکنش بردارند. برخی دیگر از صرافی‌ها نیز خود به عنوان یک طرف معامله عمل می‌کنند. به این معنا که سایت‌ها خود اقدام به خرید یا فروش ارزهای دیجیتال می‌کنند که غالباً عملکرد آن‌ها به صورت صرافی‌هایی می‌باشد که بصورت محله‌ای یا در حد و اندازه یک کشور عمل می‌کنند و به منطقه‌ای خاص سرویس می‌دهند.

.

از قیمت اصلی بازار آگاه باشید

نرخ ارزهای دیجیتال عموماً توسط صرافی‌های معتبر بین‌المللی تعیین می‌شود و بستگی به حجم عرضه و تقاضایی دارد که در خصوص ارزهای دیجیتال وجود دارد. واضح است که هر چقدر تقاضا برای خرید یک ارز دیجیتال بیشتر باشد، قیمت آن نیز به مراتب افزایش خواهد یافت و بالعکس.

در این خصوص لازم است بر این نکته تاکید بورزیم که همواره با صرافی‌های معتبر و بین‌المللی کار کنید. چرا که در صورت عدم توجه به این موضوع، ممکن است یا کمیسیون زیادی را بابت تراکنش‌های خود به صرافی بپردازید یا بدتر اینکه کلاً درگیر یک کلاهبرداری شده و تمام سرمایه‌تان را از دست بدهید. البته در مواردی نیز ممکن است مجبور باشید که کارمزد بیشتری را به یک صرافی معتبر بپردازید و از صحت معامله خود مطمئن باشید تا اینکه ریسک‌های کلاهبرداری را بابت پرداختن اندکی کارمزد کمتر به جان بخرید.

.

معاملات آلت کوین‌ها را با بیت‌کوین بپردازید

بیت کوین، رایج‌ترین ارز دیجیتالی است که تقریباً از تمامی صرافی‌های معتبر می‌توانید تهیه کنید. در کشورمان نیز صرافی‌هایی هستند که با اطمینان ۱۰۰ درصد می‌توانید هر چقدر که می‌خواهید بیت کوین بخرید. اما در خصوص آلت کوین‌ها اینطور نیست. آلت کوین به تمامی ارزهای دیجیتال بجز بیت کوین گفته می‌شود. اتریوم، ریپل، آیاس و بیت کوین کش و … همگی جزء آلت کوین ها به حساب می‌آیند.

موضوعی که وجود دارد این است که برخی از صرافی‌ها ممکن است آلت کوین‌ها را در سبد خود نداشته باشند. منظورمان صرافی‌هایی هستند که می‌توانید با ارز ریالی اقدام به خرید از آن‌ها کنید. در چنین مواردی لازم است که به پلتفرم‌های خارجی و بین‌المللی مراجعه کنید. اما این احتمال وجود دارد که برای پرداخت‌هایتان دچار دردسر شوید. بهترین کار این است که برای خرید آلت کوین‌ها، از بیت کوین استفاده کنید. به این معنا که ابتدا به همان مقدار که می‌خواهید از آلت کوین مورد نظر داشته باشید، به معادل آن بیت کوین خریده و در صرافی مورد نظر، بیت کوین‌هایتان را به اتر، ریپل یا هر آلت کوین دیگری که می‌خواهید تبدیل نمائید.

تسلط بر تحلیل بازار؛ مهم‌ترین فاکتور در بازی!

اگر خرید و فروش و تجارت ارزهای دیجیتال را به عنوان یک بازی فکری و ریسک‌پذیر در نظر بگیریم، تحلیل بازار و تسلط بر شیوه‌های آن، مزیتی خواهد بود که باعث پیروزی شما در فرآیند رقابتی پیچیده آن خواهد شد. برای موفقیت هرچه بیشتر در سرمایه‌گذاری یا معاملات ارزهای دیجیتالی، آشنایی با تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، فاکتورهایی هستند که باعث می‌شود بدانید کی اقدام به خرید یک ارز دیجیتال مشخص کرده و چه زمانی آن را بفروشید. تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، در تعریف، مفاهیم ساده‌ای هستند. اما تسلط بر آن‌ها مستلزم کسب دانش، ارتقای سطح آگاهی و مهارت و کار عملی است تا بتوانید با زیر و بم آن‌ها به خوبی آشنا شوید.

.

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال به این صورت است که با بهره‌گیری از تاریخچه قیمت یک سهام، کالا یا ارز و نیز با استفاده از شاخص‌هایی که در این زمینه وجود دارد، اقدام به پیش‌بینی روند صعود یا نزول قیمت آن می‌کنند. در این نوع از تحلیل تنها چیزی که لازم داریم، تسلط بر شیوه مطالعه قیمت و نمودارها داریم و هیچ معیار دیگری در آن نمی‌گنجد.

.

تحلیل فاندامنتال

تحلیل فاندامنتال به کل متفاوت از تحلیل تکنیکال است و در آن از متغیرهای مالی و اقتصادی، شرایط سیاسیو اخبار پیرامون ارزش‌های مورد نظر استفاده می‌شود. این موارد که هر کدام به نوعی می‌توانند تاثیرگذاری در قیمت ارزهای دیجیتال را داشته باشند، مواردی هستند که با علم به آنها خواهید توانست روند تغییرات بازار را با دید آگاهانه‌تر و شفاف‌تری تحلیل نمایید. به عنوان مثال وقتی یک خبر از یک سایت معتبر در مورد یک ارز دیجیتال مثل بیت کوین منتشر می‌شود، باید پیش‌بینی کنید که این خبر تا چه اندازه و به چه صورت می‌تواند روی قیمت آن اثرگذار باشد.

یک اشتباه مهلک در خصوص این دو تحلیل وجود دارد و آن این است که برخی از افراد به اشتباه فکر می‌کنند که تسلط روی یکی از این‌ها کفایت می‌کند. اما به هیچ وجه اینطور نیست. شاید در مورد سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت، آشنایی با تحلیل تکنیکال بتواند به تنهایی دردی را دوا کند، اما در خصوص سرمایه‌گذاری‌ها و فعالیت‌های بلندمدت لازم است که به هر دو روش مسلط باشید. به همین دلیل بود که در بخشی از مقاله صحبت این کردیم که لازم است سبک زندگی خود را سازگار با روند فعالیت در بازار کریپتوکارنسی‌ها نمائید!

.

لطفاً پیش از ورود، ذهن خود را شفاف کنید!

فعالیت در بازار کریپتوکارنسی‌ها و پیوستن به موج جدیدی که ایجاد شده است، می‌تواند بسیار هیجان‌انگیز باشد. البته این سخن بدین معناست که برای بهره‌مند شدن از هیجانات آن بایستی تجهیزات لازم در این خصوص را فراهم نمایید. بگذارید بازار کریپتوها را به یک دریای عظیم شباهت دهیم و اتفاقات جاری آن را به مشابه امواج دریا در نظر بگیریم. ورزش‌های آبی عموماً از هیجان زیادی برخوردار هستند. اما منظورمان از ورزش‌های آبی دقیقاً چیست؟ قایق سواری، جت اسکی، غواصی، موج سواری، قایق‌های بادی، کاناپولو و بسیاری موارد دیگر وجود دارند که می‌توانند در آب‌های دریا انجام شوند. حال انتخاب شما کدام است؟ واضح است که برای غواصی لازم است که تجهیزات غواصی بخرید و با اصول آن آشنا شوید. همچنین کسی باید باشد تا شما را از خطرات، ریسک‌ها و احتمالات آن آگاه کند. در غیر این صورت، خودتان بلای جان خودتان خواهید شد. در مورد گزینه‌های دیگر نیز چنین است.

حال که قصد دارید وارد دنیای کریپتوها شوید، ابتدا لازم است که موضع مورد نظر خود را انتخاب کنید. آیا می‌خواهید به عنوان یک سرمایه‌گذاری کوتاه مدت به این مساله نگاه کنید و آن را صرفاً به عنوان یک تجربه در نظر بگیرید؟ آیا دلتان می‌خواهد به استخراج ارزهای دیجیتال بپردازید یا تبدیل به یک تریدر موفق شوید؟ قصد خریدن کدام ارز دیجیتال را دارید؟ تمامی این سوال‌ها باعث ایجاد یک ذهن شفاف برای ورود به بازار کریپتوها می‌شوند. همچنین اگر می‌خواهید به عنوان یک ماینر در بازار ارزهای دیجیتال عمل کنید، لازم است که از تجهیزات و علم کافی در این زمینه برخوردار شوید. در خصوص شاخه‌های دیگر آن نیز این مساله صدق می‌کند. بنابراین با کارشناسان و افراد خبره در این زمینه گفتگوی مفصلی داشته باشید!